tisdag 17 december 2013

Lax-carpaccio med smörsås och pepparot

Här kommer en super härlig och fräsch laxrätt. Vi åt den som huvudrätt men det är nog mer tänkt som förrätt. Men älskar man rå lax som jag så är det ju gott all svulla lite. Jag använde salma lax och då behöver man ju inte frysa den innan, annars så är det nog bra att ha fryst den 2 dagar innan så man inte blir sjuk.

Ingredienser:
500 g laxfilé
1 scharlottenlök
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
50 g smör
Salt, peppar
ca 8 st cocktailtomater
Blandade örter (ex gräslök, persilja)
1 tsk dijonsenap
1 bit färsk pepparrot

Gör så här:
Hacka löken.
Låt den svettas i lite smör i en kastrull.
Häll i vinet och låt det koka ner så att endast en tredjedel kvarstår.
Häll på grädden och låt det återigen reducera till endast en tredjedel kvarstår.
Skiva smöret i bitar och rör ner lte i taget i såsen tills den tjocknar.
Tillsätt senapen.
Smaka av med salt och peppar.
Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Skiva laxen tunt.
Lägg laxen på ett stort fat.
Strimla över örterna och strö ut tomaterna.
Ringla ut såsen.
Riv pepparrot och strö över

Eet smaklijk!