torsdag 17 februari 2022

Friterad fetaost, tsatsiki, krossad vitlökspotatis och grekisk sallad

 

Har du provat friterad fetaost? Om inte, gört bara! Så gott! Till varmrätt eller i mindre mumsbitar som tilltugg.
Här blev det en hel grekisk middag lättlagat och gott. Man ska inte krångla till saker och det behövs ingen fritös.
Olja i stekpannan som täcker halva osten, så är det bara att vända på det och fritera andra sidan.
 Så här gjorde jag till mig och R

Ingredienser:

Krossad potatis:
Potatis kokad, ett par stycken var
1 vitlöksklyfta
25 g smör
persilja

Friterad fetaost
2 fetaostar
vetemjöl
ägg
pankoströbröd

Tzatsiki
Gurka
vitlök
grekisk yoghurt
salt, peppar

Sallad
tomater, blandsallad
rödlök
gurka
kalamata oliver
persilja 
vit balsamvinäger
olivolja
Salt och peppar

Gör så här:
Potatisen:
Om du inte har kokad potatis så börja med att koka den mjuk, med skal.
Sätt ugnen på 225 grader
Lägg potatisen i en ugnsfast form. Den behöver inte ha svalnat.
Ta en gaffel och kläm till dom så att innanmätet kommer fram och det blir lite toppigt och rörigt. Det kommer bli gott frasigt sen i ugnen.
Smält smöret och blanda med vitlök och persilja. Ringa över blandningen över potatisen, strö över lite salt och sätt in i ugnen.
Här har jag ingen tid för det beror på om du har varm eller kall potatis.
Men det ska få färg och se lite knaprigt ut.

Tzatsiki
Riv en bit gurka. Lägg det i en sil och strö over lite salt. Låt det stå och vätska av sig en stund.
Krama ur gurkan och lägg i en skål
Blanda med grekisk yoghurt tills du får en lagom konsistens. Riv i vitlök och smaka av med salt och peppar

Salladen:
Skiva rödlöken tunns och lägg den i iskallt vatten så det tar bort lite beska.
Strö ut lite salladsblad.
Skär gurka och tomaterna i lite större bitar.
Strö ut dom över salladen. Strö över oliver och toppa med den avrunna löken och persilja.
Ringla över lite vinäger och olivolja. Salta och peppra.

Fritera fetaost:
Dela varje ost i tre delar.
Vänd dom i plöj sedan uppvispat ägg och till sit i pankoströbröd.
Värm neutral olja i stekpannan.
Fritera några i taget så inte oljan blir för kall.
Vänd nä pannån fått fin färg och fritera andra sidan.
Låt det rinna av på hushållspapper.

Jag märker att det var många steg här men jag kan säga att det är det värt!