måndag 20 november 2023

Frasig äppelpaj med äppelkolasås




 Här kommer ett recept som jag nu har gjort flera gånger och det är så busenkelt och gott så det måste bevaras. Det räcker till 6 små frasiga "pajer" Äppelkolasåsen kan uteslutas men eftersom jag hade en burk hemma som vi ringlade över och det var gott så skriver jag receptet längst ned så finns det på bloggen. Kolasåsen är även god att ha på glass :)

Ingredienser:

4 ark filodeg
100g smör
3 äpplen
kanel
ca ½ - 1 dl muscovadosocker eller annat socker, ta vad du har

Gör så här.

Sått ugnen på 175 grader.Skala och tärna äpplena i centimerer stora bitar
Lägg äppleran i en kastrull och pudra över kanel ca ½ tsk låt det puttra under lock i en 5-7 minuter så deom blir lite mjuka. Ställ blandingen att svalna lite.
Bryn smöret.
Ta ett ark av filodegen och pensla smör på det, lägg på ytterligare ett ark filodeg och pensla smör på det med. Forstätt så du har 4 ark "ihopklistarde med smör)

Dela arbet i 6 bitar. Placera ut äppelfyllning på varje del och vik ihop kanderna och rulla ihop. Lägg på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Pensla med smör och baka av i ugnen på 175 grade i 20 minuter
Låt dom svalna, dom är goda både kalla och ljumna men är dom för vara så smälter florsockeret när man siktar över det och det ser inte så fint ut. Garnera eventuellt även med äppelkolasåsen

Äppelkolasås:
½ kgäpplen, oskalad vikt
1 tsk vaniljsocker
½ citron (pressad saft)
1½ dl ljus sirap
1 dl syltsocker
1 krm flingsalt
Gör så här:
Skala och kärna ut äpplena och skär dom i bitar.
Tillsätt äpplen, vanlijsocker, citronsaft och sirap i en kastrull och låt det puttra i 15 minuter. Tillsätt syltsockeret och koka ytterligare ca 5 min. Mixa om det fortfarande är klumpar. Smaksätt med saltet och häll upp på burkar.