tisdag 2 juli 2024

Burek eller börek? Fyllda med potatisröra och med fetaostsås

 

Jag vet inte riktigt hur jag ska stava burek eller börek men gott är det iallafall och kan varieras i det oändliga. Denna gång med paprikapasta, potatis, stekt lök och oliver. Sen blev det en sås med feta, yoghurt och chili. Receptet är lite vagt så här får man köra lite på känn. Till serverade jag en egenodlad kålsallad med vinägrett på citron och honung :)

Ingredienser till 8 burekar
16 filodegsblad
1 kg potatis
4 gula lökar
Svarta oliver (ca 2 dl)
Paprikapasta stark (ca 1 1/2 dl)
2 msk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor
Salt

Olivolja till pensling mellan filoarken
1 ägg för pensling ovanpå bureken
sesamfrön till servering


Fetaostsåsen 6 port

1,5 pkt fetaost
6 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk hackad färsk dill
1 tsk sambla oelek
salt
Olivolja, chiliflakes och dill till garnering

Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalna(den behöver inte vara helt kall)
Hacka och stek löken
Mosa potatisen med en potatisstöt, jag hade skalet kvar eftersom det var sommarpotatis. Det ska inte vara potatismos tycker jag men heller inte för stora bitar.
Dela oliverna i lite bitar (inte heller här finhackat)
Blanda potatis, stekta löken, oliverna, paprikapastan, tomatpurén och riv i vitlöksklyftorna.
Smaka av med salt och ha i mer av paprikapasta, vitlök eller vad du tycker saknas.

Ta ett ark filodeg och pensla på olivolja. Lägg ytterligare ett ark på. Gör en lång korv av "potatissmeten" och lägg längs ena långsidan. Rulla ihop och snurra den som en snurra. Platta till lite så att den stannar i sin form.
Lägg dom på ett bakplåtspapper och pensla över med ett uppvispat ägg. Strö över lite sesamfrön. (gärna både svarta och vita)
Grädda i ugnen i 200grader i 20-25 minuter

Såsen
Smula fetaosten fint i en bunke.
Finhacka dillen. Blanda feta, yoghurt, riven vitlök och sambal oelek.
Smaka av med salt.

Lägg i en skål och gör ett "dike" runt. Fyll men lite olivolja och strö över dill och chiliflakes.

Så, klart. Bureken är god både varm, ljummen och kall :)