måndag 27 maj 2024

Rostade morötter med mandel och parmesan


 Så var grillsäsongen igång igen och ny goda tillbehör provas. En ny sommarfavorit blir dom här morötterna. Grillade morötter i citronvinägrett med parmesansås och rostad mandel. Mums!

Ingredienser
Morötterna:

1 kg morötter
rapsolja, honung och salt
Rostad mandel
2 dl mandel (salt, olivolja)
Parmesansås:
2 dl crème fraiche
2-3 dl riven parmesan (salt & peppar)
Vinägrett:
Zest och saft från en citron
4 msk olivolja
1 riven vitlök
chiliflakes 
Persilja
lite flingsalt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader.
Skala och dela de stora morötterna på längden.
Lägg ut på bakplåtspapper ringla over lite olja, honung och salt, blanda om.
Baka av i ungen tills morötterna har fått fin färg, dom ska vara lite mörka i de tunnaste delarna.
Under tiden så rostar du mandlarna.
Lägg dom i en torr stekpanna och strö över flingsalt. Rosta tills de får färg. Häll över lite olivolja och låt det fräsa några minuter med lite mer salt. Häll upp på en tallrik för att svalna.
Gör vinägretten, riv zestet fint och pressa ur citronen. Riv i vitlöken och blanda i olivoljan, grovhackad persilja och chiliflakesen. Smaka av med lite salt. Det ska vara surt :)
Gör parmesansåsen, riv parmesan fint och blanda med crème fraiche.
Bre ut såsen på ett stort fat.
Blanda de färdigrostade morötterna med vinägretten och lägg upp på såsen.
Grovhacka mandeln och toppa ovanpå morötterna.

Klart!