fredag 26 april 2024

Äppelbullar

 


Bullar fyllda med äppelkompott, ja tack! Gjorde dessa för två år sedan men glömde bort dom..Nu ska receptet förevigas iallafall. Här kommer ett super recept som ser avancerat ut men inte är det :)

Ingredienser kompott
700g äpplen
2 msk pressad citron
1 1/2 dl muscovadosocker
1 krm salt
1 tsk kanel

Ingredienser vetedeg:
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker

Garnering
Kanelstänger, 5-6 st
Socker och kanel blandat

Gör så här:
Börja med kompotten.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull med övriga ingredienser och koka ca 7 min tills äpplena är mjuka men inte kokat sönder helt. Låt kallna.

Vetedegen :
Alla ingredienser till vetedegen behöver vara rumstemperatur. Riv smöret så går det snabbare att bli varmt och lättare att få in i degen. 
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Ha sedan i kardemumma, det rivna smöret, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Knåda i  10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
Dela upp degen i 30 bitar.
Kavla ut varje och lägg en kompott klick på varje. Sno ihop bullen så den blir rund och skarven hamnar underst. 
Lägg ut på bakplåtspapper och låt det jäsa 2-3 timmar beroende på hur varmt det är i rummet.
Passa på att förbereda sockerlagen. Ta kanelstänger och gör små skaft
Stick ner en liten bit av en delad kanelstång i varje bulle.
Pensla med 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten. Och baka av i ugnen på 200 grader i ca 15 min eller tills dom fått fin färg.
Pensla med sockerlag och strö över blandningen av kanel och socker.

Klart :)