onsdag 27 november 2013

Moussaka

Vi drömmer just nu om Grekland! Tankar har börja spira om båtluffning, det kan nog vara något för oss!
Långt bort känns det dock nu med advent som står för dörren... Men med lite moussaka i brasans sken så far tankarna iväg...

Ingredienser:
2 auberginer
6 potatisar
500 g köttfärs
7 tomater
2 lökar
olivolja
1 klick smör
1½ tsk kanel
1½ msk honung
½ tsk riven muskotnöt
salt och peppar

Bechamelsås:
25 g smör
3 msk mjöl
3½ dl mjölk

Gör så här:
Skär auberginen i centimetertjocka skivor. salta och lägg dem i ett durkslag i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader
Koka upp en kastrull med vatten.
Snitta tomaterna och lägg dom i kastrullen. Låt det koka upp.
Ta upp tomaterna och lägg dom i iskallt vatten.
kacka löken och värm en kastrull med lite smör. Fräs löken på låg värme så den inte får färg.
Medans löken är i pannan så skala tomaterna och ta bort kärnorna.
Hacka tomaterna i bitar.
Tillsätt tomaterna i löken och blanda i kanel och honung.
Låt det småputtra medans du gör allt annat.
Skala potatisen och skär den i skivor ca ½ cm tjocka.. ut dom på ett bakplåtspapper och strö lite salt över.
Baka av i ugnen i 15 minuter.Ställ åt sidan
Torka av vätska och salt från auberginerna.
Hetta upp olja i en panna och stek skivorna mjuka.Ställ åt sidan.
Stek köttfärsen, salta och peppra, blanda i tomat och lökblandningen. smaka av och tillsätt muskotnöten

Såsen:
smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och viska i mjölet. Låt det koka upp under vispning och ta av när såsen börjar tjockna.
Salta och peppra

Moussakan:
Ta en ugnsfast form och börja lägg ut ett potatislager.
Fortsätt med ett lager köttfärs och tomatblandning
Lägg ut auberginer.
Upprepa allt en gång till.
Häll till sist över såsen.
baka av i ugnen i 200 grader i 1 timme.
Håll koll så det inte blir för mycket färg, täck då över med lite bakplåtspapper.
Låt den svalna i 20-30 minuter

Servera med en god grönsallad.

Eet smaklijk!