måndag 3 februari 2014

Bearnaisesås

Hemma igen efter en underbar vecka med finaste R. Ätit så mycket god mat och åkt så mycket skidor. Kan hända att intag och motion gick break-even... Nåväl det sabbade vi lätt med lördagens frosseri. Melodifestivalen, vad ska man säga? Roligt är det! Hela vår familj följer det med spänning med poäng och hela baletten. Härlig tv kväll börjar iallafall med en stadig middag och ibland är det ju bara så gott med kött och bearnaisesås. Frosseri med andra ord!

Ingredienser:
150 g smör
2 hackade schalottenlökar
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
2 tsk torkad dragon
2 msk färsk hackad persilja

Gör så här:
Smält smöret och ställ det år sidan för att svalna.
Finhacka löken.
Lägg lök, dragon,krossad vitpeppar, vatten och vinäger i en kastrull.
Låt det koka upp.
Låt red koka tills nästan all vätska har försvunnit.
Tillsätt lite vatten, typ 1-2 msk.
Ställ kastrullen i ett vattenbad.
Låt vattenbadet bli varmt men inte koka.
Vispa i en äggula i taget och vispa tills det blir en krämig konsistens.
Ta bort kastrullen från vatten badet.
Låt blandningen vila någon minut.
Tillsätt det smälta smöret lite i taget under kraftig vispning.
Ha i persiljan och smaka av med lite kalvfond eller salt.

Till såsen åt vi grillade kalvkotletter, ugnsrostade tomater, grillad sparris och sötpotatis. Mums!

Eet smakelijk!


Så här glada var vi när vi fick åka lite skidor =)