onsdag 5 februari 2014

Sallad Nicoise med färsk tonfisk

Förstod verkligen aldrig tjusningen med sallad Nicoise när vi bodde i Frankrike. Jag menar, tonfisk på burk??? Men när R beställde in det här om veckan till lunch och fick färsk grillad tonfisk, då förstod jag. Det var ju en helt annan sak. En helt annan sak! Konstigt dock att man måste åka till Nederländerna för att få en juste sallad Nicoise...
Så till R förtjusning så finns nu denna rätt i vårt hem.
Sallad ingredienserna är något vaga med ta så mycket av varje som du tycker är gott. Tonfisk beräknar jag 150-200 g/ person. Men köp en tjock skiva och skär den sedan i långa rektanglar. Då blir det lättare att steka och skära. Obs köp tonfisk som är röd. Brun och grå går bort!

Ingredienser:
Sallad, blandade sorter
1 bunt haricovert
Kokt ägg
Röd lök
Små tomater
Kokt färsk potatis (går att köpa året runt i detta växthus land)
Svarta oliver
Sardeller
Inlagd kronärtskockshjärtan
Färsk tonfisk

Dressing:
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 dl olivolja
2 tsk kapris
1 vitlöksklyfta (eller 2 små) pressade
Salt och peppar

Gör så här:
Börja med att koka potatisen. Låt den svalna, Skiva i skivor
Koka ägg, låt svalna. Klyfta
Koka haricovert, låt svalna.
Stek tonfisken i en mycket het panna, snabbt runt om. Men bara yta, annars blir den torr och tråkig. Den ska vara röd inuti. Lägg den och svalna något och skiva den sedan i skivor.
Skala och skiva löken i skivor.
Dela kronärtskockan i klyftor.
Halvera småtomater.
Kärna ur oliver.
Ta fram sardeller, Typ 2-3 / person.
Lägg upp allt på ett fat.
Blanda samtliga ingredienser till dressingen.
Häll dressingen över salladen.

Servera med bröd och rosé.

Eet smakelijk!