onsdag 19 februari 2014

Honungslax med apelsin och rödbetssallad + en liten basilikasås

Hur många varianter finns det på lax? Det kan man verkligen undra... Här kommer iallafall ett till. Dock måste jag säga att det roliga med den här rätten är den oväntade goda kombinationen av apelsin och kokt rödbeta. Nytt för mig! Förkokade själv rödbetorna innan så de han svalna, godast så.. Går ju förbereda dagen innan..för den som tänker till.. Obs skala inte rödbetor innan du ska gå på fest, ursvårt att få bort färgen på händerna.

Ingredienser:
2 laxfiléer på ca 150 g styck
2 tsk honung
Blanda fröer till panering, typ: pumpa-, solrosfrön. Jag använde fröblandsmix för sallader.

Sallad:
1 apelsin
2-3 kokta rödbetor
ruccola och lite blandade andra salladssorter

Dressing, sallad:
1 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Saften från det som blir kvar när apelsinen är filead.
Salt och peppar

Basilikasås:
1 dl crème fraiche
1/4 kruka basilika
En lite skvätt honung
En liten skvätt citron
Salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Lägg laxen på ett ugnsfast fat.
Stryk ut honung över laxen, salta och peppra.
Strö över fröblandning
Sätt in i ugnen ca 15 minuter eller tills laxen är 56 grader
Under tiden:
Börja med basilikasåsen.
Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa. Smaka av med salt och peppar.
Ställ in såsen i kylen så hinner den tjocka till sig innan serveringen.
Salladen:
Filea apelsinen. R påpekade att det vet nog inta alla hur man gör. Hur ska jag förklara?
Skär bort ändarna och skär bort skalet så att även allt det vita försvinner.
Håll apelsinen över en skål så att den kan fånga upp saften.
Skär ut filéer ur apelsinen genom att skära precis efter hinnorna där klyftorna sitter.
Förstod någon??
Nåväl, krama ur "kärnhuset" över skålen (saften sparas till dressingen)
Skala och klyfta rödbetorna.
Ta ett fat och lägg upp salladen, strö ut rödbetor och apelsin.
Blanda dressingen och häll den över.

Eet smakelijk!