torsdag 15 maj 2014

Rödbetsröra, butternutpumparöra och hummus

Vi har haft så mycket regn här sista tiden och vilken tur att jag och R byggt oss ett litet utekök.
Där står vi och kuckelurar medans verkligen regnet öser ner. Men vi får äta inne för värmen vill inte komma tillbaka ännu. Fast till helgen ar dom lovat....
Här kommer iallafall 3 röror att äta medans man grillar på lite bröd och/eller till det som man har grillat. Denna hummus är inte vanlig hummus utan en enklare variant som jag gör. K älskar den

Ingredienser:
Rödbetsröra
½ kg rödbetor
1 stor rödlök, eller 2 små
olivolja
salt, peppar
lite råsocker
75 g chevre
1 dl crème fraiche

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rödbetorna. Klyfta dom och lägg dom på en plåt.
Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
Baka av i ugnen tills de blir mjuka, ca 30-45 minuter.
Låt de svalna.
Hög ugnen till 200 grader.
Skiva rödlöken.
Strö ut på ett bakplåts papper. Ringla över olivolja.
Salta, peppra och strö över lite råsocker.
Baka av tills löken blir karamelliserad, ca 10 min.
Mixa rödbetorna.
Blanda chevre och creme fraiche.
Blanda i de mixade rödbetorna.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp i en skål och strö ut löken.

Butternutpumaröra:
1 butternuttpumpa
3 vitlöksklyftor med skal
olivolja
salt, peppar
75 g chevre
lite citronsaft
1 tsk sambal oelek
granatäpple

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och kärna ur pumpan. (luktar inte bra men det blir gott)
Dela i bitar. Lägg vitlöken bredvid
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Baka av i ugnen 45 minuter.
Ta pumpabitarna och lägg i en skål.
Skala vitlöksklyftorna och lägg i dem med.
Tillsätt chevre och sambal oelek.
Mixa allt tills det är slätt.
Smaka av med citronsaft och eventuellt mer salt och peppar.
Lägg upp i en skål och rensa ur lite granatäppelkärnor och strö över.

Hummus:
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 knippa persilja
olivolja
1 tsk sambal oelek
citronsaft + zest
salt
paprikapulver

Gör så här:
Häll ärtorna i en sil och skölj av dom.
Lägg de i en bunke och riv i en vitlöksklyfta och skalet från en citron.
Lägg i sambal oelek och persiljan.
Häll på ca 1 dl olivolja.
Mixa slätt.
Smaksätt med citronsaft och salt.
Tillsätt eventuellt mer olivolja om den är för stabbig.
Lägg upp i en skål och strö över lite paprikapulver.

Eet smakelijk!





Här växer vårt utekök fram =)