Gårdagens mat, god och enkel. Sparris säsongen är i full gång men populärast är den vita. Ser dock lite tråkig ut enligt min mening. Men det kan nog bli en liten soppa endera dagen.
Ingredienser:
600 g lax
Gremolata olja:
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 citron, skal och saft
1 knippa persilja
Sparris risotto:
2,5 dl avorioris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
2 dl torrt vitt vin
6 dl hönsbuljong
2 dl riven parmesan
En klick smör
1 knippa grön sparris
En knippa ruccola
Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser till gremolata oljan och ställ den att dra.
Risotton:
Skala och hacka vitlök och lök fint.
Fräs i olja och tillsätt riset och låt det fräsa med tills det blir glansigt.
Tillsätt vinet och låt det börja småputtra.
Rör och tillsätt lite av hönsbuljongen i tagen så det inte kokar torrt.
Smaka av och när riset är al dente tillsätt osten och smöret.
Rör om och sätt på ett lock medan du steker fisken.
Dela sparrisen i lagom storlek .
Lägg dem i en kastrull med saltat vatten. Låt det koka upp. Ta av kastrullen och tillsätt en dl vatten för att avstanna kokningen. Låt det dra ett par minuter.
Blanda i ruccola och sparris i risotton, servera med den stekta laxen och gremolata oljan.
Eet smakelijk!