torsdag 26 juni 2014

Hemmagjorda hamburgare med rödlöksmarmelad och fetaoströra

Ja nu har vi kanske gått lite över styr men man måste ju ha lite roligt. Mala egen köttfärs... roligt! Fast lite omständligt ändå. Men vi fick en härlig rökt smak på färsen genom att blanda i rökt sidfläsk. Alla har väl definitivt inte tillgång till en köttkvarn och då har jag har läst att man kan frysa det rökta fläsket innan och riva ned det i köttfärsen istället. Funkar nog det med. Jag får nog kallad det här för en vuxenburgare för två i familjen valde andra tillbehör.... Mig passade det iallafall som hand i handske!

Ingredienser:

Burgarna:
300 g rökt sidfläsk
500 g högrev
Salt, peppar
Hamburgarbröd (vi tog av vårt surdegsbröd)
Sallad

Rödlöksmarmelad:
3 rödlökar
1 äpple
2 dl socker
3½ msk vitvinsvinäger
Salt
1 tsk sambal oelek

Fetaoströra:
150 fetaost
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar

Gör så här:
Börja med marmeladen, 
Skiva rödlöken och hacka äpplet.
Lägg i en kastrull och tillsätt socker, vinäger och sambal oelek.
Koka upp och låt det koka i 15 minuter.
Smaka av med salt och låt marmeladen svalna av.
Mixa fetaost med övriga ingredienser.
Ställ blandningen svalt.
Skiva sidfläsk och högrev i bitar.
Mal till en färs.
Smaksätt med salt och peppar.
Forma biffar.
Grilla biffarna och bröden.
Montera hamburgare med såser och sallad.
Njut i sommarnatten!

Eet smakelijk!