onsdag 18 maj 2022

Börek med fetaost, spenat och kronärtskocka


 Men hur gott är det här då? Redan gjort det två gånger och det här är ett riktigt bra recept. Jag trodde det skulle vara svårt att göra med det var det inte. Resultatet blev superbra, smarrig fyllning och superfrasig filodeg.

Perfekt för buffébordet eller till grillat. Senast åt vi den med tomatsallad, tsatsiki, grillad citron och tunn grillad fläskkarré. perfekt kombination!

Ingredienser:
1 gul lök
300 gram tinad bladspenat
1 dl olivolja
2 ägg
300 gram fetaost
Kronärtskocka på burk, ca 190 gram
salt och peppar
8 ark filodeg
Sesamfrön att dekorera med

Gör så här:
Sätt ugen på 200 grader.
Hacka löken och stekt den i ca en matsked av olivoljan. Tills den blivit mjuk. Tillsätt bladspenaten och låt det steka tills all vätska kokats bort.
Vispa äggen i en bunke och smula ner fetaosten.
Kacka kronärtskockorna och blanda ner i äggsmeten tillsammans med spenaten och löken.
Smaka av med salt och peppar.

Ta ett filoark och pensla med olivolja, lägg ytterligare ett ark på den och pensla med olivolja.
Ta en fjärdedel av fyllningen och lägg längs ena långsidan. rulla ihop och börja lägga som en spiral i en form eller en stekpanna (obs med stålhandtag)
Upprepa och bygg på spiralen.
Pensla med olivolja och strö över sesamfrön.
Grädda u ugnen 30-40 minuter tills den fått fin färg. 

Äts ljummen, funkar även att förbereda och bara värma på innan servering i 175 grader i 10-15 minuter.

ett toppentillbehör, GÖRT!