fredag 27 september 2013

Äppelkaka med knäckigt nöttäcke


Härlig höst det är nu men kallt om händerna när vi cyklade på morgonen. Vantar måste inhandlas! Vad är det med fingervantar? Jag köper trepack men på något konstigt set så har vi bara udda efter ett tag... Kaffe och kaka värmer dock och idag verkar solen komma fram. Höstplantering väntar bara solen kommer runt hörnet..

Ingredienser:

Pajdeg:
150 g smör
3 msk strösocker
3½ dl mjöl

Fyllning:
4 äpplen
100 g smör
50 g hasselnötter
75 g mandel
75 g cashewnötter
1 dl strösocker
1 msk mjöl
3 msk mjölk

Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en springform.
Ställ formen i frysen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet i 5 minuter.
Kärna och skala äpplena.
Skiva dom fint och lägg dom i pajskalet.
Blanda ihop smör, socker,mjöl och mjölk.
Grovhacka nötterna.
Blanda nötterna med smörblandningen.
Smeta  ut "geggan" över äpplena.
Sänk ugnen till 180 grader.
Grädda i 30 minuter täck över med bakplåtspapper de sista minuterna så inte nötterna blir för brända.
Servera naturell eller med grädde eller vaniljglass.

Eet smaklijk!