onsdag 25 september 2013

Plommonsallad med pancetta och basilikadressing

Tillbaka igen efter lite smygsemester, en vecka i Spanien med värme, bad och god mat. Men vilka råvaror! Det var säsong för fisken Dorada, som känner jag igen från Frankrike. Vi grillade den med vitlök, citron och persilja, -Olala! Den fisken kommer va mitt besående minne från den resan.
Nu hemma igen i Nederländerna och till hösten. Kallare mornar när vi cyklar och färgerna i naturen börjar klarna.
Den här salladen representerar verkligen hösten med dess innehåll och färger tycker jag

Ingredienser:

400-500 g pancetta
sallad i vackra färger
1 pkt fetaost
2 dl osaltade cashewnötter
½ rödlök

Inkokta plommon:
1 kg plommon
4 dl vatten 2½ dl strösocker
1-2 msk pressad citron

Basilikadressing:
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1 vitlök
salt, peppar
smaka av med vit balsamvinäger

Så här gör man:

Börja med plommonen:
Fyll en kastrull med vatten och låt det koka upp.
Snitta ett kryss i varje plommon.
Lägg plommonen i vattnet och låt de koka tills skalet börjar krulla sig.
Ta upp plommonen och dra av skalen.
Kärna ur plommonen och dela de i rätt stora klyftor.
Koka upp 4 dl vatten med sockret. Låt det bli simmigt.
Smaka av sockerlagen med citron och häll den varma lagen över plommonklyftorna.
Låt de vila i 1 timme
.
Basilikadressingen:
Lägg basilika, vitlök och olivolja i en skål och mixa till en slät sås.
Smaka av med salt, peppar och vit balsamvinäger.

Salladen:
Skiva pancettan i tärningar.
Värm en stekpanna och låt dem få färg.
Lägg dom på ett fat med hushållspapper så fettet sugs upp.
Ta ett fat och lägg ut salladsblad
lägg ut plommonklyftorna, strö ut lite skivad rödlök.
Strö ut panchetten.
Smula över fetaost och strö ut grovhackade cashewnötter.
Ringla över basilikadressingen och njut.

Eet smaklijk!