onsdag 11 september 2013

Rökta laxrullader med beurre blanc sås

Blev kanske lite väl lyxig tisdagsmat igår men kanske var det just som behövdes efter en regnig tisdag. Regnet fullkomligt öste ner igår med sån kraft att det dånade mot taket. Nederländarna var helt obekymrade om detta och cyklade på som vanligt. Det är otrolig skillnad på fransk och nederländsk inställning till regn. Fransmännen går inte ut om det regnar meden nederländarna inte berörs ett dugg. Jag känner att åren i Frankrike har satt lite spår men att jag ska ändra inställning och bli lite mer nederländsk. Jag har ju faktiskt vattentät kropp..  

Ingredienser:

Rullader:
150 g rökt lax i skivor
500 g räkor med skal
400 g färsk lax
1 ägg
1 knippe gräslök
salt och peppar
saft av ½ citron

Sås
1 schalottenlökar
1½ msk vitvinsvinäger
2 msk torrt vitt vin
1 msk kallt vatten
150 g kallt smör i bitar
en skvätt citron

Ris, sockerärtor och sallad till servering

Gör så här:

Rullader:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala räkorna, grov hacka den färska laxen.
Lägg färsk lax och räkor i en bunke. Knäck i ett ägg. Grov hacka gräslöken och lägg i den med.
Mixa ihop samtliga ingredienser till en jämn smet.
Smaksätt med citron, salt och peppar.
Lägg smet på de rökta laxskivorna och rulla ihop. Lägg skarven ned så att de inte rullar upp sig.
Lägg rulladerna på ett ugnsfast fat.
Baka av i ugnen ca 15-20 min.
Kontrollera att de är klara genom att trycka lite på dom och börjar de kännas fasta så är det klara.
Under tiden rulladerna är i ugnen så passa på att koka ris och gör såsen.

Beurre blanc:
Finhacka schalottenlöken.
Häll vin, vinäger och lök i en kastrull.
Låt det koka ner så att det återstår endast ca 1 msk. Det ska nästan koka torrt med andra ord.
Skruva ner värmen så att du endast har lite värme på, när du tillsätter smöret får det nämligen inte vara för varmt för då går inte såsen ihop.
Nu gäller det att vispa!
Ha i lite kallt smör i tagen och vispa ordentligt så emulationen blandar sig ordentligt.
Fortsätt att tillsätta lite i taget tills allt smör är i såsen. Sila av såsen och smaksätt med lite citron.
Servera med till exempel ris, kokta sockerärtor och en grönsallad.

Eet smaklijk!