måndag 2 september 2013

Rostad tomatsoppa med crème fraiche och basilika olja

Soppa är det som nederländarna äter till lunch. Passar mig utmärk eftersom soppa är lite favvomat. Oftast finns tomatsoppa på menyerna och då tänkte jag att jag måste prova att göra en egen. Mormor och morfar är här på besök och dom åt upp allt till sista droppen så det blev ett bra betyg. Tur att jag även hade gjort vitlöksbröd till så vi blev riktigt mätta.

Ingredienser:
1 kg tomater
½ dl olja
1 msk strösocker
salt och peppar
1 gul lök
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad timjan
3 lagerblad
8 dl grönsaksbuljong.
Basilika olja:
25 g basilikablad
1 dl olivolja
+ lite crème fraiche till servering.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.Klä en plåt med bakplåtspapper.
Dela tomaterna och lägg med snittytan upp på plåten.
Ringla över olivolja och strö över socker, salt och peppar.
Baka av tomaterna i ugnen i 1½ timme.
Hacka lök och vitlök. Skiva selleristjälkarna fint.
Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs vitlök, lök och selleri lite lätt utan att det tar färg.
Häll i grönsaksbuljong, de ugnsrostade tomaterna, lagerblad och timjan.
Låt det koka i 20 minuter.
Fiska upp lagerbladen och mixa sedan soppan slät.
Basilika oljan:
Ta bladen och lägg i en skål.
Häll lite kokande vatten på bladen och rör om med en sked i 10 sekunder.
Krama bladen och häll bort vattnet. Mixa ihop basilika och olivolja. Sila genom en finmaskig sil. Smaka av med lite salt.
Häll upp soppa i tallrikar, klicka i en klick crème fraiche och ringla över basilika oljan.

Eet smakelijk!