Den här soppan är perfekt som apperetif med en liten chevre toast eller att ha med på picnic vilket vi ska ha den till imorgon. Eftersom barnen inte äter den så räkte det både till förrätt idag och tillbehör till picnicen imorgon.Receptet går utmärkt att halvera vilket jag brukar ibland göra.
Soppa
6 paprikor antingen röda eller gula jag anv röda
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong
Lite harissa beroende hur stark man vill ha det
Flingsalt och ev extra peppar till servering
Så här gör man:
Grilla i ugnen på 275 grader grill utan kärnhus och i halvor med skalsidan upp i 12-15 minuter till skalen blivit svarta. Lägg det grillade paprikorna i en burk med lock i i 20 minuter. Sedan är det jättelätt att ta bort det svarta skalet.
Strimla paprikorna. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlök och lök lätt utan att det tar färg. Tillsätt lite harissa. Lägg i paprikastrimlorna och häll på vinet. Låt det koka ett par minuter och häll sedan på buljongen. Låt det sjuda utan lock i 5 minuter. Mixa slätt. Salta och peppra om det behövs. Severa varm eller kall med lite olivolja över.
Nu på sommaren föredrar jag den kall.
Bon appétit!