lördag 14 juli 2012

Röktlax och chevresallad med kokta äpplen

Den här rätten åt jag i Honfleur förra året. Att använda kokta äpplen tillsammans med rökt lax var en ny kombination för mig. Receptet är ett hittepå så det är lite höftat.
Röktlax och chevresallad med kokta äpplen för 2 personer
rökt lax ca 150 g per person.
grönsallad
½ skivad rödlök
1 avokado
mandarinolivolja, salt och peppar
2 äpplen
socker
chevre
baugette
Så här gör man: Börja med  att skala och kärna ur äpplena. Skär dom i klyftor. Blanda socker och vatten i en kastrull. Det ska vara så mycket vatten att de täcker äppelklyftorna och så mycket socker att lagen känns väldigt söt, det ska bli simmigt. Koka försigtigt till äpplena precis mjuknar och dra av kastrullen från spisen och låt det svalna. Sätt dock inte kastrullen i kylen för kylskåpskalla äpplen i salladen är inte gott.
Skiva baugetten och lägg på chevre, grilla i ugnen på 225 grader till osten börja smälta lite.
Riv grönsalladen, skiva rödlöken och tärna avokadon. Lägg upp på ett stort fat, häll på mandarinolivolja eller bara olivolja, salt och peppra. Riv rökta laxen i bitar och strö ut äpplena. Lägg chevretoastarna på toppen.
Bon appétit!
Honfleur